Craniosacralis Biodinamika

Mi a craniosacralis (ejtsd: kranioszakrális) biodinamikus kezelés?

A craniosacralis rendszer elnevezése a cranium és a sacrum latin kifejezésekből ered, mely előbbi jelentése koponya, utóbbié pedig keresztcsont. E kettő mellett még az agy, a központi idegrendszer, a gerincvelő, az agyi-gerincvelő folyadék (liquor) alkotják a craniosacralis rendszert.

A módszer rövid története

A ma ismert craniosacralis terápia Dr. John E. Upledger nevéhez fűződik. A rendszer gyökerei azonban egészen az 1800-as évekig nyúlnak vissza, amikor is Dr. Andrew Taylor Still amerikai orvos saját új szemléletét elnevezve megalapította az oszteopátiát. Dr. Still hitte, hogy a gyógyszermentesség elvét követve, a testfolyadékok zavartalan áramlását biztosítva és a test saját helyreállító képességét támogatva visszaállítható az egészség.

Dr. William Garner Sutherland Dr. Still tanítványaként továbbfejlesztette annak technikáit. Felfedezte ugyanis, hogy a koponyacsontok nem csontosodnak össze a csecsemőkor végére, hanem azok egészséges esetben a koponyavarratok mentén kapcsolódva egymáshoz életünk végéig állandó mikromozgásban vannak. Ha a koponyacsontok természetes mozgása mégis gátolt, blokkolt, az idővel fájdalomhoz, betegséghez vezet.

Dr. John E. Upledger és kutatócsoportja volt az, aki ezt a felfedezést tudományosan is igazolta 1975 – 1983 között. Dr. Upledger nagyon fontos felfedezést tett az egyik idegsebészeti beavatkozása során. A műtét során ugyanis a légzési ritmuson és a szívritmuson kívül érzékelhető volt egy harmadik, odáig ismeretlen ritmus is. Ez az agyi és gerincvelő folyadék hártyáinak ritmikus mozgása volt - a ma ismert craniosacralis rendszer. Csakúgy mint a légzési és szívritmus is, a craniosacralis rendszer is bizonyos ciklikusság szerint működik, amit részben az agyi-gerincvelő folyadék áramlása, termelődése és felszívódása határoz meg, és amely az életünk során nagyjából állandó, azonban fizikális és mentális behatásra változhat, eltérhet. Ezen eltérések újraharmonizálására alkotta meg a craniosacralis terápiát, amely során gyengéd érintéssel iránymutató mikromozgásokat közvetít a kezelendő felületre.

Biodinamikus/holisztikus szemlélet

A biodinamikus craniosacralis kezelés a szövetekre, hártyákra, testfolyadékokra, csontokra, izmokra gyakorolt manipulációval szemben a test veleszületett intelligenciájára fókuszál. Testünk ugyanis a belénk kódolt terv alapján minden pillanatban a maximálisan elérhető lehetséges legnagyobb egyensúly és harmónia irányába törekszik (lásd a kisebb sebeink maguktól begyógyulnak, összeforrnak csontjaink...). A biodinamikus kezelés manipuláció nélkül, pusztán a kezelő figyelmét irányítva segíti a testintelligenciát annak minden természetes, megengedő változásán keresztül. Testünk, ezzel együtt lelkünk is mindig tudja mi jó neki, mi az a maximum amit abban a pillanatban megenged, meg tud engedni.

Dr. Upledger a „Találkozás belső gyógyítóddal” című könyvében arról számol be, hogy kezelési tapasztalatainak előrehaladtával fókusza a direkt manipulációról egyre inkább a belső gyógyítóval, a testintelligenciával való párbeszéd felé tolódott el.

A kezelés menete

A biodinamikus craniosacralis kezelés kényelmes ruhában, mély, relaxált állapotban kezelőágyon történik, gyengéden érintve a testet, legfőképp a gerinc és a koponya területét. A kezelés hossza összeségében 90 perc. Javasolt 3-5 egymás utáni kezelés, ill. havonta egy az egészség megőrzése érdekében. A kezelést követő órákban kerülendő a nehéz fizikai vagy szellemi munka, javasolt a pihenés, ellazult állapot fenntartása.

90 perc craniosacralis kezelés 25 €


A hatás megsokszorozódhat, ha a craniosacralis biodinamikus kezelés kiegészül esőcsepp masszázzsal vagy bibliai illóolajos masszázzsal. Az így kettő és fél, ill. 3 órás kezelés alatt a test megpihen, a lélek feltöltődik, az ember mélyrelaxált állapotba kerül, mely során szervezete a harmónia felé törekszik.

170 perc esőcsepp masszázs + craniosacrális kezelés 65 €
190 perc bibliai olajos masszázs + craniosacralis kezelés 85 €


Ajándékutalvány

Vendégeim írták

 • "Nehéz leírni mit is él át az ember a kranióval. Tipikusan egy olyan élmény, amit nehéz szavakba önteni. Eddig kétszer voltam Andreánál ezen a kezelésen. Első alkalommal rádöbbentem, hogy nagyobb a baj, mint azt hittem. Ráeszméltem mennyi stresszt és haragot elfojtottam magamban. Rájöttem, hogy pontosan ez volt az oka a problémáimnak és ezt rendeznem kell magamban. A második kezelés menete ugyanúgy zajlott mint az előző, mégis teljesen mást hozott ki belőlem. Egy olyan megnyugvást, amit ritkán él át az ember…hatalmas feltöltődés. Mintha valaki megsúgná, hogy jó helyen vagy, minden úgy van ahogy lennie kell. Kíváncsian várom a következő kezeléseket.”
  Klaudia
 • "Már néhány hónapja járok kranióra Andreához. Ez egy feltűnően érdekes módszer, ha valaki pillanatnyilag nem tud egyedül boldogulni az életében. Jó hatással van a pszichére és segít az egészség visszaszerzésében."
  Éva
 • "... Már az első kezelés is pozitívan meglepett. Egyszerűen jobban éreztem magam. Jó kedvem lett és békét és nyugalmat éreztem. Az a hatalmas fáradtság teljesen eltűnt.

  Azóta rendszeresen járok kranio kezelésre, mert úgy érzem több lett az energiám, újra előbújt a kreativitásom - festek, és ami a legfontosabb, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok..."
  Alena
 • "Évek óta Andrea kliense vagyok. Rendszeresen járok klasszikus svéd masszázsra, viszont amikor öszzecsaptak a fejem felett a hullámok, a stressz és a belső feszültség kitöltötte a mindennapjaim, Andrea javasolta, hogy próbáljam ki a kranioszakralis kezelést. Először szkeptikus voltam, viszont a kezelés után minden kételyem elszállt.

  Minden egyes kezelést máshogy éltem meg, viszont ami közös volt bennük, hogy a kezeléseket belső nyugalom és harmónia követte az elkövetkező napokban."
  Gabriella

Elérhetőségeim